Produk

Adakah anda mempunyai sebarang sampel yang boleh anda hantar kepada saya?

Kami tidak memberikan sampel percuma mana-mana produk kami pada masa ini. Cara terbaik untuk mencuba adalah dengan membuat pembelian sekali sahaja Enya To Go kamidi sini.

Di manakah pad anda dibuat?

Produk Enya dibuat oleh pengilang bertauliah di China. Mereka telah mengeluarkan produk feminin selama beberapa dekad, mereka tahu barangan mereka!

Apakah bahan-bahan anda diperolehi?

Kapas organik mentah kami diperoleh secara eksklusif dari Amerika Syarikat & Mesir, teknologi SAP dari Jepun Sumimoto, gam pelekat dari Jerman, dimampatkan dan dibungkus dalam pengilang yang disahkan SGS, CE & FDA di China.

Bagaimana perasaan pad anda?

Kami memastikan ia ultra nipis (0.2CM) untuk keselesaan dan ia boleh menyerap sehingga 3-4 jam. Lembut & selesa untuk menjaga kulit sensitif!

Apakah jangka hayat?

Seperti semua pad, jangka hayat adalah 3 tahun dari tarikh pengilang. Anda boleh mendapatkannya di bahagian bawah pembungkusan produk kami.

Adakah produk anda mampan?

Sentiasa menjadi misi teras kami untuk menjadikan produk kami boleh terbiodegradasi sepenuhnya, menggunakan gentian berasaskan tumbuhan untuk menggantikan helaian belakang dan pembungkus PE kami, tetapi kami masih belum mampan sepenuhnya. Kami berusaha untuk menambah baik ramuan produk kami dengan melabur semula keuntungan kami ke dalam penyelidikan dan pembangunan. Untuk fasa ini, kami mulakan dengan melancarkan pad period topsheet kapas organik 100% untuk menggantikan pad komersial yang dibuat dengan plastik.

Pesanan & Langganan

Bagaimanakah saya boleh menjejaki pesanan saya?

Setiap pesanan mempunyai nombor penjejakan tertentu yang akan dihantar melalui e-mel kepada anda selepas pesanan anda dipenuhi.

Anda juga boleh menjejaki pesanandi sini.

Bagaimanakah proses langganan berfungsi?

Mula-mula, pilih item yang anda mahu dan tentukan kekerapan anda ingin menerimanya. Kami menawarkan kekerapan penghantaran 15, 30, 45 & 90 hari. Kemudian, tambahkan produk pada troli anda. Akhir sekali, masukkan butiran penghantaran dan pengebilan anda. Voila! Penjagaan kewanitaan anda semakin mudah!

Adakah langganan saya akan diperbaharui secara automatik?

Soalan yang hebat! Ya, langganan anda akan diperbaharuisecara automatik mengikut tetapan asal anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menukar pilihan langganan dalam profil anda dengan memilih untuk melangkau atau membatalkan langganan.

Bolehkah saya membuat perubahan dalam langganan saya?

Anda boleh membuat perubahan pada penghantaran anda yang seterusnya dengan mendaftar untuk akaun Enya dan melawati: " Akaun Saya " di profil Enya anda. Jika pesanan anda diproses dengan sebarang maklumat yang salah, cuma edit maklumat anda pada halaman akaun.

Bilakah saya perlu membuat perubahan untuk memenuhi tarikh akhir langganan saya yang seterusnya?

Sekurang-kurangnya24 jam sebelum tarikh pembaharuan anda yang seterusnya. Jika pesanan anda diproses dengan sebarang maklumat yang salah, cuma edit maklumat anda pada halaman akaun.

penghantaran

Bagaimanakah produk anda dibungkus semasa penghantaran?

Semua barangan yang baik dibungkus dengan betul di dalam kotak kitar semula kami dan dimeterai rapat untuk melindunginya daripada hujan dan tangan tetamu yang tidak diingini.

Adakah anda menghantar ke peringkat antarabangsa?

Buat masa ini kami hanya menghantar ke Malaysia dan Singapura. Dari segi penghantaran antarabangsa, kami tidak mempunyai butiran konkrit pada masa ini, kami sedang berusaha untuk mengembangkan penghantaran kami ke negara lain sambil kami terus berkembang.

Sebaik sahaja kami dapat menghantar ke peringkat antarabangsa, kami akan membuat pengumuman kepada komuniti kami, jadi sila teruskan mengikuti dan nantikan!

Berapa kerap anda menghantar produk anda?

Kami memenuhi pesanan anda sejurus selepas pembayaran disahkan dan biasanya mengambil masa beberapa hari untuk mendapatkannya dibungkus dan dihantar. Pesanan yang diterima selepas jam 5 petang akan dijadualkan pada hari perniagaan berikutnya.

Apakah kod zip?

Poskod ialah poskod anda!

Cth: Subang Jaya - 47500, Kuantan - 25050, Perak - 35600

Bungkusan saya tiba kosong atau rosak!

Kami sangat menyesal jika bungkusan anda tiba dalam keadaan rosak! Walaupun kami mempunyai sedikit kawalan ke atas apa yang berlaku kepada penghantaran kami selepas mereka meninggalkan pusat pemenuhan kami, kami menaruh kepercayaan besar kepada pembawa penghantaran kami untuk memastikan penghantaran yang berjaya. Kami kecewa apabila mendengar perkara ini tidak berlaku dan akan memberitahu wakil kurier kami untuk mengambil perhatian tentang isu ini - hanya hantar mesej kepada kamidi sinidan kami akan uruskan.

Jika kotak anda tiba kosong, sila benarkan diri anda untuk mengumpat sebanyak yang anda boleh di hello@enya.com.my.

Bagaimanakah cara menukar alamat penghantaran saya?

Untuk menukar alamat penghantaran anda selepas anda membuat pembayaran, sila teruskan untuk menulis e-mel lain kepada kami dan kami akan menangani anda dengan cepat.

 

Untuk menukar alamat penghantaran anda, hanya log masuk ke akaun anda, klik:

Urus Langganan > Edit > Edit (Di bawah alamat) ke alamat baharu yang anda inginkan*

*NOTA: Semua pertukaran alamat akan ditunjukkan pada pesanan pembaharuan langganan anda yang seterusnya.

Bilakah saya akan menerima produk saya?

Pesanan anda diproses dan dihantar keluar setiap hari bekerja.

Anda akan menerima pengesahan penghantaran dan nombor penjejakan ke e-mel yang dikaitkan dengan langganan anda apabila produk anda telah dihantar.

Penghantaran ke depan pintu anda biasanya mengambil masa sehingga 7 hari bekerja, tertakluk kepada prestasi perkhidmatan kurier kami.

Sila ambil perhatian bahawa mungkin terdapat kelewatan bergantung pada kurier.

Bolehkah saya mengembalikan pesanan saya?

Soalan yang hebat! Malangnya, disebabkan sifat produk kami tidak dapat menerima sebarang pemulangan setelah pesanan dihantar. Walau bagaimanapun, jika anda tidak berpuas hati dengan produk kami, dan ingin meninggalkan ulasan penambahbaikan peribadi, sila hantarkannya ke hello@enya.com.my.

Pembayaran & Privasi

Apakah bentuk pembayaran yang anda terima?

Enya hanya menerima kad kredit dan kad debit utama termasuk, Visa, MasterCard. Sila ambil perhatian bahawa kami hanya menerima satu bentuk pembayaran bagi setiap pesanan.

Bagaimanakah anda memastikan maklumat saya selamat?

Kami tahu bahawa anda mengambil berat tentang cara maklumat anda digunakan dan dikongsi, dan kami mengambil serius tentang privasi anda. Oleh itu, kami telah mereka perkhidmatan dan pengumpulan data kami dengan cara untuk menjaga privasi pengguna dalam fikiran. Semak dasar privasi kamidi sini.

Melibatkan diri

Bagaimanakah saya boleh menderma untuk tujuan anda?

Kami menghargai minat anda untuk menderma untuk tujuan kami. Oleh kerana kami adalah syarikat untung, kami tidak boleh menerima sumbangan. Walau bagaimanapun! Kami mempunyai beberapa rakan kongsi hebat yang mengetuai pendidikan akil baligh dan haid ke sekolah luar bandar. Kami sangat teruja untuk menunjukkan anda ke arah mereka untuk menderma wang.

Saya berminat untuk mengedar/memborong atau menjadi reseller untuk Enya, bagaimana saya boleh berhubung?

Kami sentiasa mencari untuk berkembang! Sila isi borangdi sini dan kami akan menghubungi anda secepat mungkin!

Sebarang pembukaan latihan boleh didapati?

Ya! Enya akan sentiasa memerlukan bakat seperti anda! Untuk melihat bagaimana anda boleh terus menyertai program pengambilan perantis kami, sila tulis bersama CV anda ke hello@enya.com.my.